اصول کلی رژیم غذایی در بیماران قلبی از همان اصول تغذیه سالم در جمعیت عمومی پیروی می کند. رعایت رژیم غذایی می تواند علاوه در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی ، نقش موثر و مفیدی در درمان بیماری قلب نیز داشته باشد. اصول رژیم غذایی در بیماران با انسداد عروق کرونری یا سابقه سکته قلبی عبارت است از : پرهیز کامل از روغن های اشباع ( مانند روغن نباتی جامد و دنبه حیوانی ) و غذاهای پر کلسترول…
رژیم غذایی مناسب در بیماران قلبی:
در ادامه مقاله رژیم غذایی مناسب بیماران قلبی قصد داریم در مورد رژیم غذایی این دسته از افراد صحبت کنیم.اصول کلی رژیم غذایی در بیماران قلبی از همان اصول تغذیه سالم در جمعیت عمومی پیروی می کند.
رعایت رژیم غذایی می تواند علاوه در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی ، نقش موثر و مفیدی در درمان بیماری قلب نیز داشته باشد.
اصول رژیم غذایی در بیماران با انسداد عروق کرونری یا سابقه سکته قلبی عبارت است از:
پرهیز کامل از روغن های اشباع ( مانند روغن نباتی جامد و دنبه حیوانی ) و غذاهای پر کلسترول مانند کله پاچه ، مغز ، جگر ، دل و قلوه ، زرده تخم مرغ و…
محدود کردن نمک (سدیم) رژیم غذائى: (حذف غذاهاى پرنمک، مانند چیپس سیبزمینی، سوپ یا غذاهای کنسروشده، گوشت یا ماهی نمک سود، حذف نمک در سر سفره به غذا)
اصول رژیم غذایی بیماران نارسایی قلبی:
علاوه بر موارد فوق شامل محدودیت مایعات رژیم غذایی نیز می باشد.از مصرف مایعات زیاد بویژه پشت سر هم (مثلا صرف چند لیوان چای، آب و… پشت سر هم ) بپرهیزید. همچنین در مواردCHF پیشرفته رژیم سختیگرانهترى در مورد حذف کامل نمک از غذا (کمتر از ۲ گرم نمک در روز) نیاز است.
اصول تغذیه صحیح در بیماران دچار آریتمی:
علاوه بر رعایت الگوی سالم تغذیه ، حذف مواد محرک مانند چای پررنگ یا کهنه دم ( بعد از ۱۰-۱۵ دقیقه دم کردن چای ، در صورت عدم جدا کردن تفاله چای از قوری، چای کهنه دم تلقی می شود.) ، قهوه و نسکافه، شکلات ، ادویجات تند و فلفل و … لازم است.
برنامه سالم غذایی
رهنمودهایی کلی زیر فقط برای تغییرعادات ناسالم فعلی و حفظ یک الگوی سالم تغذیهای در طول زندگی در جهت سلامت جسمی ارایه شده است .اگر میخواهید به یک هدف خاص برای مثال کاهش فشارخون یا کاهش سطح کلسترول خون یا کنترل دیابت و کاهش وزن برسید جهت نیل به این هدف و در طراحی یک برنامه مطلوب غذایی، با پزشک خود مشورت نمایید. البته رهنمودهایی کلی برای کاهش فشارخون یا کاهش سطح کلسترول خون در قسمت های بعدی آورده شده است.
الف) تنظیم ترکیب غذای مصرفی:
از انواع گوناگونی از میوهها و سبزیجات استفاده کنید (روزانه۹ واحد غذایی یا بیشتر).
از انواع گوناگونی از غذاهای غلهای شامل غلات سبوسدارونیز نخود و لوبیا استفاده کنید. (روزانه۶ واحد غذایی یا بیشتر)
از محصولات لبنی کم چرب یا بدون چربی، ماهی و گوشت مرغ بدون پوست استفاده کنید.
از روغنها و چربیهایی استفاده کنید که چربی اشباع کمتراز ۲ گرم در هر قاشق غذاخوری داشته و فاقد چربیهای ترانس باشند مثلاً کره گیاهی مایع ، روغن زیتون و روغن کانولا.
مصرف غذاهای حاوی چربی اشباع یا چربی ترانس بالا نظیر شیر کامل (پرچرب)، گوشتهای قرمز چرب، روغنهای حیوانی و روغنهای نباتی جامد (هیدروژنه) را حذف کنید.
مصرف نوشیدنیهای قندی و شیرینجات را محدود کنید چرا که کالری زیادی دارند.
میزان مصرف نمک خود را کاهش دهید.
در منابع معتبر علمی غربی توصیه شده یرای سلامتی کلی هرگز الکل مصرف ننمایید. الکل کالری زیادی دارد که منجر به چاقی و افزایش وزن میشود، فشارخون را بالا برده، سطح تریگلیسیریدهای را افزایش میدهد و سبب ا بیماری دیابت میشود. بنابراین میتواند منجر به سکته قلبی و مغزی، آسیب عضلات قلبی (کاردیومیوپاتی) و اختلالات ریتم قلبی (آریتمی) شود.
ب ) تنظیم کالری دریافتی :
هرروز مقدار کالریدریافتی را با مقدار کالریکه میسوزانید، متعادل نمایید. وزن خود با واحد کیلوگرم را درعدد ۷/۶ ضرب کنید. حاصل ضرب نشاندهنده میزان کالریاست که روزانه با فعالیت متوسط میسوزانید. اگر فعالیت بسیار اندکی دارید، بجای عدد ۷/۶ وزن خود را در عدد ۸/۵ ضرب کنید.
انواع مواد غذایی مناسب بیماران قلبی :
فیبرهای غذایی گیاهی دو شکل دارند:
فیبرقابلحل (به این مفهوم که این نوع فیبرگیاهی تا حدی در روده تجزیه میشود) و فیبرغیرقابلحل(این نوع فیبرگیاهی بدون تجزیه ازدستگاه گوارش عبور میکند). هر دو نوع این فیبرهای گیاهی، جزیی از رژیم غذایی سالم هستند.
فیبرهای قابل حل در سبوس جو دوسر، جو چاودار، لوبیا، نخود، مرکبات و پوست سیب وجوددارند و به کاهش کلسترول کمک میکنند.
فیبرهای غیرقابلحل در نان و غلات سبوسدار، کلم پیچ، کلم برگ، هویج، گل کلم و پوست سیب وجود دارند و سبب حرکات مطلوب دستگاه گوارش میشوند، اما کلسترول را کاهش نمیدهند.
میوه ها و سبزیجات:
میوهها و سبزیجات بویژه برای سلامتی قلب فواید بسیاری دارند. میوهها و سبزیجات منابع اصلی ویتامینها، مواد معدنی و فیبرهای گیاهی هستند.همچنین میوهها و سبزیجات حاوی کالری، چربی و سدیم اندکی بوده و کلسترول ندارند. شما میتوانید در وعدههای غذایی اصلی و همچنین میان وعدهها از میوهها و سبزیجات استفاده نمایید.
هر چند اضافهکردن هرگونه میوه و سبزیجات به رژیم غذایی فواید بسیار زیادی دارد ولی مصرف میوهها و سبزیجات سبز برگدار(اسفناج، کرفس و کلم پیچ) باعث کاهش بیشترخطر بیماریهای قلبیعروقی می شوند.
عموماً میوههایی که رنگیتر میباشند، ویتامینهای بیشتری (از جمله ویتامینهای آنتیاکسیدان) دارند. ویتامینهای آنتیاکسیدان (ضداکسید) بدین دلیل نامگذاری شدهاند که سبب کند شدن روند اکسیدشدن در سرخرگها میشوند. اکسیدشدن یک فرایند شیمیایی است که سبب میشود سلولهای دیواره سرخرگها، اسیدهای چرب و کلسترول) LDLکلسترول بد) بیشتری را جذب نمایند.بنابراین ویتامینهای آنتیاکسیدان مانع از تجمع پلاک در سرخرگها میگردند. تجمع پلاک در سرخرگ ها منجر به تصلبشرایین و سکتهمغزی میگردد. اصلیترین ویتامینهای آنتیاکسیدان شامل ویتامینE که در روغنهای گیاهی، سبوس گندم و آجیل یافت میشود و ویتامینC که در فلفل سبز و قرمز، کلم بروکلی، اسفناج، گوجهفرنگی، سیبزمینی و مرکبات وجود دارد و کاروتنوئیدها که در سبزیجات زرد و قرمز و میوهها یافت میگردند، میباشند.
باید دانست که مصرف مکملهای ویتامینی به همان اندازه مصرف آنها در رژیم غذایی سالم اثرات مفید ندارد.
غلات و محصولات غله ای:
غلات و محصولات غلهای نظیر نان و سبزیجات نشاستهدار (مثل سیب زمینی) ، غنی ازکربوهیدراتهای پیچیده (مواد قندی) ، ویتامینها، موادمعدنی و فیبرگیاهی هستند. غلات ، چربی نسبتاً کمی دارند.
اما بای بهره مندی از فواید غلات دو نکته مهم را بخاطر بسپارید: از غلات سبوسدار استفاده کنید و همچنین توجه داشته باشید که در حین فرآوری یا پخت چربی و سدیم اضافی کمتری به این محصولات اضافه نمایید. غلات سبوسدار بهتر از غلات تصفیه شده هستند چرا که حاوی دانه (هسته مغزی غلات) و سبوس (لایه خارجی پوششی غلات حاوی ویتامین ها و فیبرگیاهی) میباشند پس از نان، بیسکویت، برنج و ماکارونیهایی استفاده کنید که حاوی سبوس باشند و مصرف برنج سفید، نان سفید و ماکارونیهای بدون سبوس را محدود کنید.
هر چند محاسبه کالری پنهانی(مثل افزودن روغن یا شکر) یا مواد مضر دیگر (مثل نمک) که در هنگام آمادهسازی غذای تهیه شده از غلات به آن اضافه میشود، مشکل است ولی مصرف محصولات شیرین مانند بیسکویتها و نانهایشیرین و همچنین چیپسسیبزمینی نمکی را محدود کنید . هنگامی که در منزل غذا میپزید از مصرف کره یا پنیرپیتزا جهت خوشمزه کردن غذا پرهیز کنید.
منابع تامین پروتئین بدن:
گوشت قرمز و ماهی و گوشت طیور:
مصرف مقادیر متعادل مواد گوشتی (قرمز، طیور یا ماهی )میتواند پروتئین، ویتامینهابویژه گروهB و آهن مورد نیاز بدن را تأمین نماید.
توجه کنید که باید مصرف گوشت قرمز را محدود نمایید و به گوشت قرمز به عنوان غذای جانبی و نه بخش اصلی وعدههای غذایی خودتان نگاه کنید مثلا مقادیر اندکی از گوشت قرمز را با ماکارونی، برنج یا سبزیجات مخلوط کنید.
گوشت گوسفند یا گوساله:
در ادامه مقاله تغذیه مناسب برای بیماران قلبی در مورد اثر گوشت گوسفند صحبت خواهیم کرد. هنگامیکه گوشت میخرید، گوشتهایی را انتخاب کنید که چربی قابل مشاهده اندکی داشته باشند یا فاقد آن باشند استفاده از گوشت های لخم که حاوی ۱۵ درصد یا کمتر چربی می باشند، توصیه می شود. راسته یا رانی که چربی آن پاک شده باشد، انتخاب مناسبتری است. قبل از آشپزی تمام چربیهای قابل مشاهده گوشت را جدا نموده و بدون اضافه کردن چربی یا روغن آن را بپزید. بهتر است گوشت را کباب نموده یا بشکل آبپز یا بریان استفاده کنید و در صورت سرخکردن از مقدار اندکی روغن زیتون استفاده کنید.
جگر:
هر چند غنی از آهن است اما حاوی کلسترول بالایی است و مصرف جگر در افراد سالم باید به شدت محدود گردد (مثلا یکبار در ماه) ولی در بیماران قلبی ممنوع است.
گوشت طیور:
(مرغ، بوقلمون، بلدرچین) در صورتیکه پیش از پخت، پوست آنها برداشته شود حاوی چربی اندکی خواهند بود. در صورت مصرف غذای اماده، ساندویچهایی که از گوشتهای کمچربی (مرغ یا بوقلمون، همبرگر بوقلمون و گوشت لخم آبپز) تهیه میشوند بهترند.
گوشت ماهی:
ماهی بویژه ماهیهای چرب یک منبع غنی از پروتئین میباشند اما برخلاف سایر گوشتها حاوی چربیهای اشباع نیستند. حداقل میزان توصیه شده ماهی، هفتهای دو وعده غذایی است (مصرف مقدار بیشتر ماهی منجر به کاهش کلسترول غذایی میشود).
نکاتی کلیدی برای انتخاب ماهی و غذاهای دریایی عبارتست از:
- ماهیهای چرب مفیدترند. چرا که حاوی سطوح بالایی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. مثل ساردین، ماهی آزاد، ماهی تن و شیر ماهی و قزل الا.
- گرچه برخی از صدفها و میگوها نسبت به اکثر ماهیها، کلسترول بیشتری دارند، اما میزان چربی اشباع و چربی کلی آنها نسبت به گوشت قرمز و گوشت طیورکمتر است و در نتیجه به عنوان غذاهای سالم قلبی شناخته میشوند .اما در بیماران هیپرکلسترولمی ممنوع است.
سایر منابع پروتئینی، حبوبات و تخم مرغ می باشد
در ادامه مقاله تغذیه مناسب بیماران قلبی در مورد حبوبات صحبت خواهیم کرد.
حبوبات :
میتوان منابع گیاهی پروتئین مانند لوبیا، نخود، عدس و سویا را به غذا افزود و آنها را جایگزین گوشت قرمز، طیور و ماهی نمود. این غذاها حاوی کربوهیدراتهای پیچیده بوده و نسبت به محصولات حیوانی نظیرگوشت چربی اشباع و کلسترول کمتری دارند.
تخم مرغ:
تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامینهای بویژه گروهB و آهن است و چربی اشباع و چربی کلی اندکی دارد. البته زرده تخم مرغ غنی از کلسترول میباشد. پس مصرف زرده تخممرغ را محدود کنید. یک تخممرغ کامل سهچهارم میزان مجاز مصرفی کلسترول روزانه را دارد ، در نتیجه اگر از یک تخممرغ کامل (سفیده و زرده) استفاده کردید، باید مصرف سایر منابع حاوی کلسترول (گوشت قرمز، طیور و محصولات لبنی تمام چرب) را کاهش دهید. اگر مبتلا به بیماری قلبی هستید یا از این لحاظ در معرض خطر بالایی قرار دارید، بهتر است هفتهای بیش از دو-سه تخممرغ کامل مصرف نکنید و از جایگزینهای تخممرغ یا فقط سفیده آن استفاده نمایید. غذاهایی مانند انواع کوکوها، شیرینی، بیسکویت و کیک ، بستنی و … نیز حاوی تخممرغ میباشند در نتیجه مقدار تخممرغ مصرف شده از این طریق را نیز در نظر بگیرید تا هفتهای به بیش از ۳ عدد نرسد.
در پایان امیدواریم نکات مد نظر خود را برای تغذیه مناسب بیماران قلبی دریافت کرده باشید، لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
11 دیدگاه دربارهٔ «تغذیه مناسب بیماران قلبی»
بازتاب: 4 طرح فناورانه برای تامین گوشت و شیر اجرا میشود. - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: ماکارونی رژیمی با فیبرها خوراکی محلول و نامحلول تولید شد. - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: ساخت انواع سنسورهای کنترل کیفیت مواد غذایی - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: سند توسعه و تکمیل زنجیره تامین صنعت غذایی تدوین می شود - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: صادرات ۵ میلیارد دلاری صنایع غذایی از کشور - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: کمبود نقدینگی و ضعف بسته بندی از مشکلات صنعت خرماست - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: کسب رتبه اول تعداد قراردادها توسط پژوهشگاه علوم و صنایع غذایی - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: دستور پخت زولبیا، در کمتر از ده دقیقه - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: آغاز فعالیت پایانه صادراتی بخش پسته - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: عرضه زعفران متفرقه در بسته بندی برندهای معتبر - صنایع غذایی سالوت
بازتاب: اجلاس ملی سلامت مواد غذایی برگزار میشود - صنایع غذایی سالوت