سنگ کلیه

جلوگیری از سنگ کلیه با پوست موز

جلوگیری از سنگ کلیه با پوست موز

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در print

سنگ کلیه یکی از شایع ترین بیماری‌هایی کلیوی است که راهکارهای زیادی برای جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه وجود دارد. این بیماری بدلایل مختلفی همچون تعریق زیاد با فعالیت فیزیکی و کم نوشیدن مایعات و آب در هوای گرم و کاهش مایعات بدن،ممکن است به وجود آید. سنگ‌های دستگاه ادراری زمانی تشکیل می‌شوند که حجم ادرار کم شود و مواد تشکیل‌دهنده سنگ در ادرار افزایش یابد.

سنگ کلیه چیست:

جالب است بدانید که سنگ کلیه از اتصال مواد معدنی و اسیدها و نمک‌ها در کلیه بوجود می‌آیند، وجود این سنگ‌ها در کلیه به مرور زمان موجب انسداد مجاری ادراری خواهد شد و فشار و درد بسیار زیادی را وارد خواهد کرد. این سنگ زمانی ایجاد می‌شود که در ادرار شما مواد زیادی که قابلیت متبلور شدن دارد وجود داشته باشد.

بهترین طعم و رنگ‌ها را در صفحه سس سالوت ببینید.

مواد تشکیل دهنده سنگ کلیه:

 شامل اگزالات کلسیم، فسفات کلسیم، اسید اوریک، استرویت، سیستئین و یا مخلوطی از این مواد با فسفات آمونیوم-منیزیم است. این مواد می‌توانند کریستالی شوند و به توده‌های بزرگ‌تر (سنگ) تبدیل شوند. ۷۵ درصد از سنگ‌های کلیوی از نوع کلسیمی شامل اگزالات کلسیم، فسفات کلسیم و یا ترکیبی از اگزالات و فسفات هستند.

سنگ کلیه

موز موجب کاهش ریسک خطر سنگ کلیه می‌شود:

یکی از مهم‌ترین میوه‌هایی که موجب کاهش ریسک خطر سنگ کلیه می‌شود موز است. این میوه بدلیل پتاسیم بالایی که دارد در جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه بسیار مفید است. پتاسیم دفع کلسیم در ادرار را کاهش داده و خطر سنگ کلیه را کم‌تر می‌کند. همچنین اگزالات یکی از عوامل مهم در تشکیل سنگ کلیه است. میزان تولید و دفع اگزالات در زمان کمبود ویتامین B6 افزایش می‌یابد، بنابراین مصرف این ویتامین و مواد غذایی دارای این ویتامین مثل موز ممکن است درمان کمکی برای سنگ کلیه باشد.

با توجه به موارد عنوان شده، پژوهشگران با انجام یک مطالعه تاثیر عصاره پوست موز را در بروز سنگ کلیه در موش‌های صحرایی بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه عصاره هیدروالکلی پوست موز تهیه شد و ۳۲ سر موش صحرایی به صورت تصادفی به شش گروه تقسیم شدند. گروه کنترل مثبت به مدت ۳۱ روز تنها غذا و آب دریافت کردند، گروه کنترل منفی به همراه غذا و آب محلول اتیلن گلیکول یک درصد (برای القای تشکیل سنگ کلیه) دریافت کردند، گروه‌های شاهد به همراه غذا و آب محلول عصاره پوست موز با غلظت‌های مختلف به صورت خوراکی دریافت می‌کردند و گروه‌های تجربی نیز هم عصاره پوست موز (با غلظت‌های مختلف) و هم محلول اتیلن گلیکول دریافت می‌کردند.

پس از ۳۱ روز موش‌ها بیهوش شدند و پژوهشگران پس از خون‌گیری، میزان کراتینین، اسید اوریک و اوره را در خون وکلسیم، اوره، سیترات، اگزالات و pH ادرار را اندازه‌گیری کردند. همچنین کلیه موش‌ها نیز به شیوه میکروسکوپی بررسی شدند.

طعم دلچسب سس انار سالوت را از دست ندهید.

بررسی‌های این مطالعه نشان داد میزان کراتینین، اسید اوریک و اوره خون و کلسیم ادرار در موش‌های کنترل منفی و موش‌های گروه تجربی دو اختلاف معنی‌دار دارند.

بررسی‌های بافت‌شناسی کلیه نیز نشان داد در موش‌هایی که عصاره پوست موز مصرف کرده بودند، بافت کلیه بهبود یافته و تعداد بلورهای اگزالات کلسیم کمتر شده بود.

پوست موز در درمان سنگ کلیه موثر است:

نتایج این مطالعه حاکی از آن است که عصاره پوست موز در جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه و بهبود عوارض ناشی از سنگ‌کلیه موثر است و می‌تواند ساخت کریستال‌های اگزالات کلسیم و تخریب بافت کلیه را کاهش دهد. با این حال انجام مطالعات بیشتر در خصوص تایید این نتایج ضروری است.

سنگ کلیه

در انجام این تحقیق سمیرا بابای نوروزی، پرستو رحیمی و مهدی رهنما؛ پژوهشگران گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی اثر عصاره هیدروالکلی پوست موز بر بروز سنگ کلیه اگزالات کلسیمی در موش‌های نر صحرایی نژاد ویستار القاء شده توسط اتیلن گلیکول»، در فصل‌نامه علمی پژوهشی فیزیولوژی و تکوین جانوری، منتشر شده است.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید:

ایده شام

خواص و فواید ذرت

تاثیر غذا بر سلامت روان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

به بالای صفحه بردن